Alapok » Hangszerismeret tanfolyam »

A kanna, mint hangszer

Minden testrésze másképpen szól a kannának és a különféle ütéstechnikákkal számtalan hangszínt lehet kicsalni ebből az alumínium edényből. Az ütésfajták pedig szinte magukban hordozzák a ritmikai lehetőségek végtelen tárházát.

Diákjaim először meglepve figyelték szorgalmamat a kanna paskolásában, aztán mikor órákon, koncerteken és előadásokon már kezdtem jól megszólaltatni ezt a furcsa hangszert, akkor ők is kedvet kaptak. Az együtt zenélésekben megismerhették az erejét és finomságát, egyszerűségét és bonyolultságát. Felfedezhettek újabb hangszíneket, ütésfajtákat és a hangszertartásból adódó kezelési lehetőségeket. Sok diákom szerzett be magának kannát, és volt olyan is, aki hatalmas afrikai kannával jelent meg az óráján. Az énekesek, gitárosok, basszusgitárosok kedvelt mellékhangszere lett a kanna. A magániskolámban tartott Thaiföldi előadáson, thai muzsikusok hatalmasra nyílt szemekkel, csodálkozva hallgatták a kanna hangját és azonnal ki is próbálták. Hazautazásukkor kaptak egyet ajándékba, melyet már ittlétük alatt is, de ma már bizonyosan remekül használnak.

Talán az egyetlen hangszer, melynek beszerzéséről, áráról még senki nem panaszkodott. Az egyetlen hangszer, melyet leejthetsz vagy felboríthatsz, vagy akár esőben is játszhatsz rajta. No és ha megszereted… óvni fogod, mint egy kincset, hiszen egy muzsikus léleknek a benne rejlő hang a legnagyobb kincs. Arra pedig vigyázni kell.